Prebiotika jsou nestravitelné složky potravy, které podporují růst a aktivitu prospěšných bakterií ve střevech. Nejsou to bakterie samy o sobě, jako v případě probiotik, ale látky, které tyto bakterie vyživují. Prebiotika mohou být přirozenou součástí potravy nebo být přidána do potravin formou doplňků stravy. Díky své schopnosti podporovat prospěšné bakterie ve střevě mají prebiotika mnoho potenciálních zdravotních výhod.
Termín „prebiotikum“ byl poprvé použit v roce 1995 a byl definován jako „nestravitelná složka potravy, která má blahodárné účinky na hostitele, když povzbuzuje růst a/nebo aktivitu jedné nebo limitovaného počtu bakterií v tlustém střevě, a tím zlepšuje zdraví“. Následně se definice upravila, nehovoří tedy jen o tlustém střevě, ale o dalších místech lidského těla. Od té doby bylo provedeno mnoho výzkumů a studií zaměřených na identifikaci a charakterizaci různých typů prebiotik a jejich přínosů pro člověka.
Prebiotika hrají klíčovou roli ve funkci střevní mikroflóry. Ovlivňují pozitivně funkce a procesy v těle jako je:
PILULKA TIP: Jak na zdravý střevní mikrobiom? Poslechněte si podcast s MUDr. Dankou Eklovou, zakládající členkou České mikrobiomové společnosti ČLS JEP.
Prebiotika nabízí celou řadu potenciálních výhod pro zdraví, včetně:
Prebiotika se vyskytují přirozeně v mnoha potravinách, např:
V dnešní době existuje mnoho doplňků stravy, které nabízejí prebiotika v koncentrované formě. Ale jak se tyto doplňky měří v porovnání s přirozenými zdroji?
„Kvalitní prebiotika poznáte podle několika klíčových faktorů. Především by měla obsahovat složky jako inulin, fruktooligosacharidy (FOS) nebo galaktooligosacharidy (GOS), které jsou známé svými pozitivními účinky na střevní mikroflóru. Je důležité, aby prebiotika byla čistá, bez přidaných umělých látek, barviv a konzervantů. Dalším ukazatelem kvality je certifikace a testování produktů nezávislými laboratořemi, které potvrzují jejich účinnost a bezpečnost.
Kvalitní prebiotika často obsahují informace o původu surovin a jasně uvedené dávkování, které odpovídá vědeckým doporučením. Při výběru se vyplatí sáhnout po produktech od renomovaných výrobců, kteří mají pozitivní recenze a transparentně komunikují složení svých výrobků.“
V posledních letech bylo provedeno mnoho vědeckých studií zaměřených na probiotika a prebiotika a jejich výhody pro zdraví. Některé z nejnovějších objevů ukazují:
Je důležité si uvědomit, že výzkum v oblasti prebiotik je stále v raném stádiu a mnoho z těchto studií potřebuje další výzkumy, které budou prokazatelné.
Prebiotika hrají klíčovou roli ve zdraví střevního mikrobiomu a mají mnoho prospěšných účinků na celkové zdraví jedince. Ať už volíte přirozené zdroje nebo doplňky, je důležité vše probrat s odborníkem na výživu nebo lékařem, abyste z léčby či suplementace těžili co nejvíc.
https://atlasbiomed.com/blog/the-microbiota-immune-axis/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1521691803001331
https://www.solen.cz/savepdfs/med/2010/01/04.pdf
Vystudovala jsem obor Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze. Rozumím tomu, jakým způsobem výživa ovlivňuje lidské zdraví a také trávicím procesům v lidském těle. Jsem převážně odborníkem na výživu dětí, kde čerpám mnohdy z osobních zkušeností. Absolvovala jsem také semestry anatomie a fyziologie, ve kterých se i nadále vzdělávám. Během studií jsem strávila rok v Itálii, kde jsem se naučila obstojně italsky a také to, v čem pro nás může být inspirací středomořská kuchyně. Když zrovna nepíšu články, tak cestuju, hraju volejbal a studuju marketing.
Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.