Inspirujte se naší nabídkou a připravte si k vašim oblíbeným pokrmům zdravou přílohu. Vybírat můžete mezi luštěninami a obilovinami. Pochutnáte si třeba na bulguru, kuskusu, oblíbené čočce nebo pohance. Váš jídelníček bude hned pestřejší a zdravé …
Zobrazit víceInspirujte se naší nabídkou a připravte si k vašim oblíbeným pokrmům zdravou přílohu. Vybírat můžete mezi luštěninami a obilovinami. Pochutnáte si třeba na bulguru, kuskusu, oblíbené čočce nebo pohance. Váš jídelníček bude hned pestřejší a zdravé přílohy budou velmi prospěšné i pro vaše tělo. Luštěniny a obiloviny obsahují velké množství proteinů, které jsou důležité pro stavbu a dělení buněk v těle.
Luštěniny
Mezi oblíbené luštěniny patří třeba čočka, hrách, cizrna, ale i fazole. Luštěniny obsahuje vysoké procento sacharidů, ale i bílkovin a vlákninu. Mají nízký glykemický index a tak vás zasytí na delší dobu a zaženou chuť na sladké. Také jsou plné antioxidantů a vitaminů, jako třeba vitaminu B, ale i železa, vápníku, hořčíku, zinku a draslíku. Tyto látky mají pozitivní vliv na pokožku a vlasy. Mezi oblíbené luštěniny patří:
- Mungo fazole – Malé zelené fazolky, někdy červené. Je možné je konzumovat syrové, vařené nebo naklíčené. Chutnají podobně jak hrách. Obsahují hodně bílkovin, vápníku, železa, hořčíku, draslíku, vlákniny a vitaminu B.
- Cizrna – Má kulatý tvar a mírně oříškovou chuť. Zakoupíte ji buď v konzervě již měkkou v nálevu, v suchém stavu připravenou na vaření nebo nabobtnání. Připravit z ní můžete třeba oblíbený hummus, nebo použít při pečení koláčů a buchet.
- Čočka – Určitě už každý ochutnal zelenou nebo červenou čočku, ale znáte černou čočku? Nemusíte ji předem namáčet a tak snadno se nerozvaří. Můžete ji použít jako přílohu nebo jako ingredienci do salátu, který díky ní bude sytější.
- Fazole adzuki – Malé hnědé nebo tmavě červené fazolky sladké chuti. Jsou velmi prospěšné pro ledviny a lépe stravitelné jak ostatní luštěniny.
Obiloviny
Vyzkoušejte zdravější druhy obilovin, které neobsahují bílou mouku. Vyberou si z nich i celiaci, protože některé potraviny neobsahují lepek.
- Špalda – Oblíbenou obilovinou je špalda, má oříškovou chuť a dodá tělu hodně bílkovin. Obsahuje i další prospěšné látky jako je vláknina, hořčík, vápník, zinek, draslík a vitaminy B. Vhodná je třeba na přípravu kaše k snídaní.
- Pohanka – Kdysi se pohanka využívala hlavně na mletí mouky, dnes patří mezi oblíbené přílohy. Neobsahuje lepek a tělo ji lépe stráví než pšenici. Je plná minerálů, železa, zinku, hořčíku a vápníku. Vrací pružnost cévám.
- Jáhly – Neobsahují žádný lepek a najdete v nich až 15 % bílkovin, vlákninu, minerály a vitamíny. Jáhly jsou vyloupnutá zrna prosa. Než si na nich pochutnáte, je třeba je párkrát propláchnout a spařit horkou vodou. Můžete z nich udělat kaši, rizoto, jahelník. Příprava je podobná jako u rýže.
- Quinoa – Není to obilovina, ale využívá se na stejný způsob. Hotová je za pár minut a neobsahuje žádný lepek. Obsahuje až 20 % bílkovin a zdravé esenciální aminokyseliny. Má hodně vlákniny, železa, draslíku, hořčíku i zinku. Můžete ji použít do salátu, jako přílohu nebo do sladkých jídel.
- Bulgur – Velmi oblíbený v kuchyni. Jde o předvařenou celozrnnou pšenici nalámanou na malé kousky. Tělo ji lépe stráví jak klasickou pšenici. Vaření bulguru trvá krátce a můžete ho použít jako přílohu, na rizoto nebo do karbanátků.
Zákazníci hodnotí nejlépe řady Country Life a Allnature. Nejlépe hodnoceným produktem je Country Life Vločky pohankové BIO 250 g.