Bezlepková dieta se stává stále populárnějším trendem ve výživě, a to nejen mezi těmi, kteří trpí nesnášenlivostí lepku. Charakterizuje ji eliminace všech potravin, které obsahují lepek, protein obsažený v pšenici, ječmeni, žitu a odrůdách těchto obilovin. Závažnost porušení této diety záleží na stanovené diagnóze, kvůli které byla dieta předepsaná.
Bezlepková dieta je nezbytná pro osoby s celiakií, autoimunitním onemocněním, při kterém konzumace lepku vede k poškození střevní sliznice. Lidé s neceliakální nesnášenlivostí lepku (například alergie na lepek) mohou trpět akutní alergickou reakcí po konzumaci lepku, ale nemají stejné chronické střevní poškození jako ti s celiakií. Bezlepkovou dietu můžou dodržovat i ti, kteří vypozorovali, že jim je po lepku špatně. Pokud jste zdraví, rozhodně ale není žádoucí lepek úplně vynechávat kvůli tomu, že je to moderní a někde na internetu to doporučují. Přišli byste o zdroj proteinu a navíc by vám přibyly starosti ohledně nákupu jiných potravin a složitějšího vaření a pečení.
Obilniny, které obsahují lepek jsou:
Nejedná se pouze o pečivo nebo klasické těstoviny, ale i oblíbené přílohy jako je kuskus nebo bulgur, které jsou z pšenice. Stejně jak „zdravější“ alternativa špalda také obsahuje lepek, protože se jedná o odrůdu pšenice. Dále je třeba číst etikety potravin, ve kterých byste lepek vůbec nehledali. Jsou to třeba uzeniny, sladkosti, zmrzliny, hranolky a krokety…
Naštěstí pro ty, kteří se potřebují vyhýbat lepku, existuje mnoho potravin, které lepek neobsahují. Mezi ně patří:
Mnoho potravin, které jsou přirozeně bez lepku, může být kontaminováno lepkem během zpracování nebo výroby, proto je důležité pečlivě číst etikety a hledat certifikaci, že produkt je skutečně bezlepkový.
I když se může zdát, že dodržování bezlepkové diety je v dnešní době snadné, přináší řadu výzev. Mnoho běžných potravin, které konzumujete na denní bázi, obsahuje lepek, a někdy může být skrytý v nečekaných potravinách nebo aditivech. Je důležité se vyvarovat potravinám, které byly zpracovány na stejném zařízení jako potraviny obsahující lepek, protože i malé množství lepku může vyvolat reakci u těch s alergií či celiakií. Když jíte doma a jídlo si sami připravujete, většinou problémy mít nebudete, ale v některých restauracích bude výzva najít jídlo bez lepku nebo kontaminace.
„Bezlepková dieta je speciální stravovací režim, který vylučuje lepek (gluten), bílkovinu obsaženou v pšenici, ječmeni, žitu a některých dalších obilninách. Tento typ diety je nezbytný pro lidi s celiakií, neceliakální glutenovou senzitivitu nebo alergií na pšenici. Bezpečně gluten není obsažen (gluten free) v mase, vejcích, ovoci, zelenině a mléčných výrobcích. Bezlepková dieta vyžaduje určité úsilí a změny v stravovacích návycích, ale s dostupností mnoha bezlepkových produktů a informací je její dodržování stále snadnější.“
S rostoucím počtem lidí dodržujících bezlepkovou dietu se zlepšuje dostupnost vhodných bezlepkových potravin.
Když začnete vařit bezlepkově, může to vyžadovat nějaký čas na zvyknutí a experimentování, ale brzy zjistíte, že mnoho vašich oblíbených pokrmů může být upraveno tak, aby byly bezlepkové.
Bezlepková dieta je nezbytná pro ty s celiakií, ale může také pomoci mnoha lidem s citlivostí na lepek. Klíčem k úspěchu na bezlepkové dietě je vzdělání a důsledná příprava. Vždy čtěte etikety, plánujte jídla a hledejte nové a zajímavé způsoby, jak vařit a jíst bez lepku. Až nasbíráte nějaké zkušenosti, jistě vám to půjde jedna báseň.
https://www.mdpi.com/2072–6643/2/1/16
https://www.mdpi.com/2072–6643/11/1/170
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1521691805000053
https://www.nzip.cz/clanek/520-dieta-pri-celiakii-bezlepkova-dieta
https://www.vyzivaspol.cz/celiakie-a-bezlepkova-dieta/
Vystudovala jsem obor zdravotnické lyceum na Mendelově střední škole v Novém Jičíně. Ráda ve volném čase chodím s kamarády ven, sportuji. Baví mě učit se novým věcem a mám velmi blízko ke zdravotnictví.
Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.