Větry neboli flatulence: léčba, prevence a nevhodné potraviny

Břicho nafouklé jako balón, nepříjemné křeče, ale hlavně nezpůsobit faux pas. To je ta stinná stránka plynatosti. Jedná se ale o přirozený proces, kterým si lidově řečeno tvrdíte vaše zdraví. Některé potraviny přis­pívají k tvorbě plynů, ale existují i strategie, které působí jako prevence.

Úvod do problematiky flatulence

Flatulence, větry, prdíky či meteorismus jsou přirozeným jevem, který se vyskytuje u většiny lidí. Ačkoli je to téma, o kterém se často mluví s humorem, má svůj vědecký a biologický základ. Jedná se o výsledek trá­vicího procesu, konkrétně fermentace potravy v zažívacím traktu.

Jak vznikají větry?

Větry vznikají fermentací, což je biochemický proces, který se odehrává ve střevě, když bakterie rozkládají nestrávené části potravy, zejména složité sacharidy. Během tohoto procesu produkují různé plyny, včetně metanu, vodíku a oxidu uhličitého. Tyto plyny se hromadí v trávicím traktu a postupně se uvolňují ve formě větrů.

 

  • Metan: Většina lidí produkuje malé množství metanu. Je tvořen bakteriemi, které rozkládají sacharidy
  • Vodík: Je také produkován fermentací, a může se kombinovat s dalšími plyny, aby vytvořil sloučeniny s charakteristickým zápachem
  • Oxid uhličitý: Tento plyn je přirozenou součástí trávicího procesu a je produkován v mnoha biochemických reakcích v těle

Větry mohou také obsahovat malé množství dusíku, kyslíku a někdy i sirovodíku, který je zodpovědný za jejich charakteristický zápach. Zajímavým faktem je, že velká část větrů je ve skutečnosti bezzápachová. To, co vnímáme jako nepříjemný zápach, je způsobeno malým množstvím sirovodíku.

Jak na prdíky u dětí?

Prdíky u dětí, často způsobené nadměrným polykáním vzduchu při krmení nebo nezralým zažívacím systémem, jsou běžným problémem kojenců. Trápí nejen děti, ale i jejich rodiče. Pro úlevu dbejte na správnou techniku krmení – při kojení nebo krmení lahvičkou by dítě mělo mít hlavu nad úrovní bříška, což pomáhá snižovat množství spolknutého vzduchu. Nezapomínejte na pravidelné odříhnutí po krmení, neboť uvolňuje vzduch, který by jinak mohl způsobit diskomfort.

 

Podle některých studií může být při řešení prdíků nápomocná i masáž bříška ve směru hodinových ručiček, která podporuje pohyb střev a usnadňuje odchod plynů. Další možností je zkusit jemné polohování, například nošení dítěte ve svislé poloze nebo tzv. „tiger hold“ (držíte dítě obličejem dolů na svém předloktí). Pokud problémy přetrvávají nebo jsou velmi intenzivní, je vhodné se poradit s lékařem nebo lékárníkem, který může doporučit vhodné přípravky na bázi simetikonu či probiotik, jež pomáhají snižovat plynatost a podporují zdravou střevní mikroflóru.

Flatulence a zdraví

Mnoho lidí zajímá, zda jsou větry znamením zdravotního problému. Ve většině případů jsou zcela přirozené a nejsou důvodem k obavám. Ve skutečnosti může být pravidelná produkce plynů známkou toho, že vaše střeva pracují správně a vaše tělo efektivně tráví potravu. Nadměrná flatulence se nazývá meteorismus a vyznačuje se nadýmáním a bolestmi břicha.

Pilulka odborník PharmDr. Jana Krejcarová říká:

„Flatulence patří k našemu životu, ale zejména v jeho počátcích dá zabrat nejednomu rodiči. V kojeneckém věku potrápí značnou část rodičů i dětí nevyzrálý trávící systém a vznikající koliky. Nadýmání a následná flatulence se často objevuje již kolem 2. týdne života a pokles jejich frekvence je zhruba kolem 3. měsíce. V nevyzrálém střevě dochází ke hromadění vzduchu a plynů a jednotlivé úseky střeva jsou napínány se značnou bolestivostí. Koliky se objevují u 15–20 % kojenců nezávisle na způsobu výživy.

 

Stanovení diagnostiky může být složité, někdy situaci mohou komplikovat potravinové alergie a intolerance. Důležitým kritériem bývá prospívání či neprospívání miminka. Kojenecké “prdíky” jsou obtížně léčitelné, proto rodiče často vyhledávají různé techniky ke zmírnění obtíží. Můžeme jmenovat kapky se simetikonem, probiotické přípravky, bylinné extrakty, masáže a manipulace, teplé obklady a simulace jízdy automobilem.“

Potraviny ovlivňující flatulenci

Některé potraviny jsou známé tím, že zvyšují produkci plynů více než jiné. Důvodem je obsah složitých sacharidů, které nemohou být plně stráveny v horní části trávicího traktu a proto se stávají potravou pro bakterie v tlustém střevě.

  • Fazole a luštěniny: Jsou bohaté na oligosacharidy, které fermentují bakterie ve střevech, což vede k výrobě plynů
  • Brokolice, květák a zelí: Tyto zeleniny obsahují rafinózu, typ sacharidu, který může zvýšit produkci plynů
  • Sladidla: Některá umělá sladidla a jejich vyšší konzumace mohou způsobit nadýmání a následnou flatulenci
  • Obiloviny: Obsahují nerozpustnou vlákninu, která může zvyšovat fermentaci a produkci plynů, především při nezachování dostatečného pitného režimu

Kdy navštívit lékaře?

Nadměrná plynatost může souviset s intolerancí na některé potraviny, celiakií či střevními záněty. Pokud pozorujete další příznaky jako je silná bolest břicha, časté průjmy nebo zácpy, bolest hlavy, zvýšená teplota nebo náhlý úbytek váhy, navštivte vašeho lékaře.

Prevence a regulace flatulence

Zatímco flatulence je přirozeným jevem, existují způsoby, jak snížit její množství a intenzitu. Jedním z hlavních způsobů je úprava stravy a kontrola jídelníčku. Omezením nebo postupným začleňováním potravin, které zvyšují produkci plynů, do vaší stravy můžete snížit množství a intenzitu větrů. Pokud začínáte jíst potraviny bohaté na vlákninu, dělejte to raději postupně, abyste umožnili vašemu trávicímu systému přizpůsobit se. S regulací střevní mikroflóry vám mohou pomoci probiotika, ať už v potravinách, jako je kefír, acidofilní mléko, kysané zelí či kimči, nebo v doplňcích stravy. Ne všechny probiotický kmeny jsou však vhodné pro všechny, pokud vám tedy první vyzkoušený doplněk stravy nepomáhá, poraďte se s lékárníkem či lékařem. U jídla nikdy nespěchejte a snažte se nemluvit (ano, maminky měly pravdu), abyste nespolkli větší množství vzduchu, ze kterého byste pak mohli být nadmutí. Zdraví nejen trávicí soustavy podpoříte pravidelnou pohybovou aktivitou a eliminací stresových faktorů.

Zajímavosti

Když se podíváte na větry z hlediska vědy a biologie, můžete narazit na řadu fascinujících faktů a odhalení:

  • Rychlost větrů: Průměrná rychlost větru je přibližně 3 m/s. Samozřejmě to může záviset na mnoha faktorech, včetně tlaku a množství plynů
  • Frekvence: Průměrný člověk upustí plyn asi 14–20 krát denně. I když se to může zdát jako velké číslo, je to zcela normální a ukazuje, že vaše tělo správně funguje
  • Terminologie: Nespisovné slovo „prd“ má původ svého kořene v jazycích, kde znamenal „větrání“ či „foukat“
  • Nenápadné větry: Většina plynů odchází během noci, kdy se tělo při spánku uvolní a tak o nich ani nevíte

Mýty o větrech

vzniceni-vetrem

Můžete se vznítit větrem

Teoreticky, pokud by byl dostatečně bohatý na metan a byl v blízkosti plamene, mohl by se vznítit. Ale v praxi je to velmi nepravděpodobné a je potřeba specifických podmínek.

zapach-vetru

Větry způsobují nepříjemný zápach kvůli stolici

Ve skutečnosti zápach větrů není způsoben stolicí, ale malým množstvím sirovodíku.

zadrzovani vetru

Pokud se snažíte větry zadržet, mohou vás zabít

Zatímco zadržování větrů může způsobit nepohodlí a nadýmání, je nepravděpodobné, že by vám způsobilo nevratné zdravotní problémy.

Závěr

Větry jsou přirozenou součástí fungování lidského těla a reflektují komplexní interakce mezi naší stravou, trávicím systémem a střevní mikroflórou. Ačkoli se často stávají předmětem žertů a trapasů, mají svůj vědecký a biologický význam. Dbejte na správný příjem vlákniny (kterou zařazujte postupně) a probiotik, pro podporu zdraví vaší trávicí soustavy.

Zdroje

https://www.cpzp­.cz/clanek/5068–0-Neprijemny-problem.html

https://www.ren­nie.cz/priciny-a-symptomy-plynatosti

https://www.me­dicinapropraxi­.cz/pdfs/med/2020/01/07­.pdf

https://www.ste­fajir.cz/plyna­tost

https://farma­ciepropraxi.cz/pdfs/lek­/2018/04/08.pdf

https://www.nhs­.uk/condition­s/flatulence/

https://www.web­md.com/heartburn-gerd/gas-causes-treatments

https://www.he­althdirect.gov­.au/flatulence

https://farma­ciepropraxi.cz/pdfs/lek­/2012/06/09.pdf

Autor článku

PharmDr. Jana Krejcarová

Již na gymnáziu jsem měla v oblibě biologické a chemické předměty, takže rozhodnutí pro farmaceutický obor bylo jednoduché. Po absolvování Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy jsem zapadla mezi řady lékárnic a lékárníků s odhodláním pomáhat lidem. Práce lékárnice je každodenním motorem pro hledání nových informací, sledování vývoje zdravotnického odvětví. Ve volném čase se ráda věnuji muzice a aktivně relaxuji v přírodě.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.