Střevní viroza, někdy označovaná také jako břišní chřipka, je častým onemocněním trávicího systému. Příznaky střevní virozy mohou zahrnovat zvracení, průjem, bolesti břicha a horečku. Toto onemocnění může být způsobeno …
Nenašli jste, co jste hledali?
Pošlete nám tip na produkt a my ho zkusíme zařadit do nabídky.
Doporučit produktPotřebujete poradit?
Napište nám a rádi vám pomůžeme s výběrem a vyhledáváním vhodného produktu.
Střevní viroza, někdy označovaná také jako břišní chřipka, je častým onemocněním trávicího systému. Příznaky střevní virozy mohou zahrnovat zvracení, průjem, bolesti břicha a horečku . Toto onemocnění může být způsobeno různými viry, jako jsou rotaviry, noroviry a adenoviry. Střevní viroza obvykle trvá několik dní a může být velmi nepříjemná. Je důležité dodržovat hygienická pravidla, jako je časté mytí rukou, a dbát na hydrataci, abyste minimalizovali riziko dehydratace.
Střevní chřipka je sice onemocnění velmi nepříjemné, ale v naprosté většině případů nijak závažné, takže si s ní hravě poradíte díky domácí léčbě.
Ve skutečnosti nejde o chřipku v pravém slova smyslu. Zažívací potíže jsou způsobeny buď viry nebo bakteriemi, které se dostanou do trávicího traktu, kde dráždí sliznici. To má za následek zvracení a/nebo průjem.
Zatímco v letních měsících jsou původcem těchto potíží především bakterie, které se množí hlavně na špatně skladovaných potravinách, v zimních měsících střevní chřipku častěji způsobují viry. U virové střevní chřipky je velmi vysoká nakažlivost. K přenosu dochází nejčastěji ve veřejných prostorách: kliky na dveřích, madla v hromadné dopravě, při potřásání rukama. K nákaze stačí velmi malé "kapičky", které nejsme schopni okem zahlédnout.
Neobvyklá není jednodenní střevní chřipka. Domácí léčbou byste měli svůj stav zlepšit během dvou až tří dnů. Pokud se to nedaří, je na místě vyhledat lékařské ošetření. Rovněž v případě, že máte ve stolici krev, ukrutné bolesti břicha, vysokou teplotu a jiné neobvyklé příznaky.
Diagnostika střevní chřipky obvykle zahrnuje několik kroků:
Prevence střevní virozy je klíčová pro udržení zdraví a minimalizaci rizika nákazy. Vhodná opatření zaměřená na prevenci mohou výrazně snížit výskyt této infekce:
Střevní chřipka se nevyhýbá ani kojencům, batolatům a malým dětem do pěti let. Jsou rizikovou skupinou a průběh u nich může být velmi závažný, především proto, že hrozí rychlá dehydratace. Proto je vhodné podávat malým pacientům nejen dostatek tekutin, ale také rehydratační roztok (Kulíšek). Původcem této nemoci jsou u malých dětí velmi často rotaviry, proti nimž existuje očkování.
Onemocnění střevní chřipkou (gastroenteritida) během těhotenství může představovat zvláštní výzvy a vyžaduje zvýšenou pozornost na zdraví matky a dítěte. Střevní chřipka může způsobit dehydrataci a vyčerpání, což může být pro těhotnou ženu nebezpečné .
Těhotné ženy by měly pravidelně pít tekutiny, jako je voda, bylinný čaj nebo elektrolytové nápoje, aby předešly dehydrataci.
V případě střevní chřipky s výraznými příznaky nebo pokud trvá déle než pár dní, by těhotná žena měla konzultovat zdravotní stav s lékařem. Lékař posoudí, zda jsou zapotřebí další léčebné kroky.
Podívejte se na produkty z kategorie Střevní chřipka seřazené od těch nejlépe hodnocených. Od nejlevnějších jsme seřadili kategorii Střevní chřipka.
Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.