Střeva se bouří, cestu na záchod jste absolvovali už několikrát a jídlo nemůžete ani vidět. Bohužel to vypadá, že jste se nakazili střevní chřipkou. Většinou za přenosem stojí nakažené osoby, 44 % našich čtenářů však neví, kde ke střevní chřipce přišli. Jaké jsou tedy další příčiny? Naštěstí často platí, že jak rychle se střevní chřipka objevila, tak rychle zase zmizí. Přečtěte si, co střevní chřipku způsobuje, a jak si v tomto stavu můžete pomoci.
Střevní chřipka je název, který všichni používáme pro zánět žaludku a střev, odborně gastroenteritidu. Ta má buď virový původ, a v tom případě je vysoce nakažlivá, nebo bakteriální původ. Nakazit se můžete nejen od jiných nemocných, ale také ze špatně umytých, zkažených nebo nevhodně skladovaných potravin. Viry se přenáší tzv. fekálně-orální cestou, tedy ze zbytků stolice na rukou a následným přímým kontaktem.
Obecně platí, že v zimních měsících je pravděpodobnější nákaza virovou střevní chřipkou a v letních měsících je nám špatně vlivem bakteriální infekce z potravin. Gastroenteritida se často objevuje také při cestování do tropických zemí, protože v tamním jídle mohou být přítomny bakterie, na které naše tělo není zvyklé.
Zeptali jsme se čtenářů tohoto článku na několik otázek ohledně jejich průběhu střevní chřipky. Z této ankety vyplývá, že nejčastěji nemocné potrápí průjem, zvracení, celková slabost těla a horečka. Většině respondentů pomáhá k léčbě odpočinek a zvýšený pitný režim, pouze 7 % respondentů vyhledá lékařskou pomoc. Při střevní chřipce je běžné, že příznaky trvají několik dní, avšak pokud příznaky stále neodeznívají, tak raději navštivte lékaře, aby jste se vyhnuti dehydrataci či jiným zdravotním komplikacím. Obzvláště obezřetní bychom měli být u rizikových skupin jako jsou malé děti, starší lidé nebo osoby s oslabenou imunitou.
Pouze 37 % čtenářů užívá probiotika a 36 % o tom alespoň přemýšlí. Probiotika se doporučují po střevní chřipce užívat, protože pomáhají obnovit zdravou rovnováhu střevní mikroflóry, která bývá nemocí narušena.
(výsledky z ankety mezi čtenáři našeho blogu)
Doba od nakažení po vypuknutí příznaků (inkubační doba) bývá zpravidla 1–3 dny. U virové střevní chřipky je nakažlivost nejvyšší během prvních 4 dnů.
Virus se přenáší dotykem – buď přímým kontaktem s nemocným nebo s nábytkem a jinými plochami, kterých se nemocný dotýkal. 40 % našich čtenářů se nakazilo od nemocné osoby, jen 17 % se domnívá, že se nakazilo z jídla. Pokud tedy onemocněl člen rodiny, je důležité dbát na zvýšenou hygienu (kromě mytí rukou mýdlem také používat antibakteriální gel, častěji dezinfikovat toaletu apod.) a nesdílet s ním osobní předměty, jako jsou například ručníky.
Zázračná pilulka na střevní chřipku bohužel neexistuje, je ale spousta možností, jak zmírnit její příznaky. Ze všeho nejdůležitější je myslet na pitný režim a mít stále po ruce obyčejnou vodu nebo neslazený černý čaj. Na odpočinek nedá dopustit 80 % našich čtenářů.
Pokud vás trápí jen průjem, můžete vyzkoušet osvědčené pomocníky jako je Smecta nebo Imodium. Zároveň sáhněte také po probiotikách, která by měla navodit rovnováhu ve střevech. Téměř 75 % lidí při střevní chřipce probiotika užívá nebo nad jeijch užíváním alespoň přemýšlí (dle výsledků ankety mezi našimi čtenáři). Trápí-li vás navíc ještě křeče v břiše a také zvracíte, lékům na průjem byste se měli raději vyhnout a zkusit co nejvíce odpočívat. Antibiotika se v případě střevní chřipky předepisují výjimečně pouze v případě, kdy lékař s jistotou prokáže, že se jedná o bakteriální infekci.
„Střevní chřipka je označení pro průjmové onemocnění. Běžné průjmové onemocnění zvládne dospělý vyléčit sám během pár dní vhodnou dietou nebo zakoupením doplňků v lékárně. Problém nastává u malých dětí a seniorů. Ti by měli co nejdříve vyhledat lékařskou pomoc, v případě, že průjmy doprovází teplota a častá frekvence vylučování stolice nebo zvracení. U oslabených jedinců je riziko dehydratace. Tomuto onemocnění lze poměrně dobře předcházet prevencí.“
Děti si střevní a žaludeční potíže nejčastěji donesou ze školky, školy nebo jiného dětského kolektivu. Problémy bývají způsobeny rotaviry, proti kterým však existuje nepovinné očkování. Také u dětí trvá střevní chřipka jen pár dní.
Pokud se má potíže kojené miminko nebo batole, určitě
s kojením nepřestávejte, protože právě to mu zajišťuje potřebné
tekutiny. Stejně tak platí pokračovat s kojeneckou výživou
u nekojených dětí. Pokud máte pocit, že je dítě i přesto dehydrované,
vyzkoušejte rehydratační
roztok Kulíšek.
Když je vám nejhůř, sami poznáte, že je ideální nic nejíst a pouze po malých doušcích popíjet černý čaj nebo vodu (doplňování tekutin je důležité). Pokud cítíte, že je to nejhorší za vámi, začněte s banánem, nastrouhaným jablkem, suchary nebo bílým suchým pečivem. Nic nepokazíte ani dušenou strouhanou mrkví, suchou rýží či piškoty. Později zkuste dušenou zeleninu nebo libovou šunku, spoustu ztracených živin vám dodá masový vývar (ale určitě by měl být bez tuku). Pokud se už cítíte dobře, s konzumací mastných jídel a mléčných výrobků raději ještě pár dní počkejte.
Nejlepší prevencí střevních a žaludečních potíží je především důkladná hygiena a časté mytí rukou. Proto dětem tato pravidla vštěpujte již od malička a pořiďte jim stoličku do koupelny, aby si mohly ruce samy namydlit a umýt.
Preventivně užívejte kvalitní probiotika a
laktobacily jak v doplňcích stravy, tak v jídle (kvašená
zelenina, korejské kimchi, mléčné kysané výrobky, fermentovaná sója
v podobě tempehu nebo pasty miso). Vyvážená a zdravá strava je nejlepší
prevence nejen střevní chřipky, ale také ostatních nemocí. Především
v letních měsících pak dávejte pozor na to, aby maso, vejce a mléčné
výrobky byly správně skladované.
Vystudovala jsem obor Ochrany veřejného zdraví na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Témata zdraví a prevence jsou mi velmi blízká. V současnosti pracuji ve zdravotním ústavu na oddělení mikrobiologie vod, potravin a předmětů běžného užívání. S manželem máme masérský salón, kde se věnujeme nejen uvolňování svalů, ale i komplexní regeneraci těla a mysli. Ve svém volném čase ráda cestuji, chodím po horách nebo se věnuji józe.
Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.