Při výrobě piva, našeho národního nápoje, vznikají jako vedlejší produkt pivovarské kvasnice. Již od starověku se pivovarské kvasnice používaly při nedostatečné stravě. Nicméně je tehdy užívali pouze lidé z prostředí pivovarů, nebylo je možné déle …
Při výrobě piva, našeho národního nápoje, vznikají jako vedlejší produkt pivovarské kvasnice. Již od starověku se pivovarské kvasnice používaly při nedostatečné stravě. Nicméně je tehdy užívali pouze lidé z prostředí pivovarů, nebylo je možné déle uchovávat.Kvasnice jsou v prvé řadě známé jako bohatý zdroj vitamínů skupiny B. Vždyť i po něm je pojmenován jeden z vitamínů této skupiny - vitamin B15 neboli kyselina pangamová. Kromě těchto vitamínů obsahují celou řadu minerálních látek - vápník, fosfor, draslík, hořčík či sodík a stopových prvků - železa, manganu, mědi, zinku či jódu. Minerály jsou také významným zdrojem esenciálních aminokyselin či nenasycených mastných kyselin.