Listerióza je infekční onemocnění způsobené bakterií Listeria
monocytogenes. V přírodě se vyskytuje nejčastěji ve vodě –
především odpadní, v půdě nebo na rostlinách a přes hospodářská
zvířata se dostává do potravin živočišného původu, které jsou hlavním
zdrojem nákazy pro člověka.
Poprvé byla izolována v roce 1918 z infikovaných vojáků 1. světové války. Listerióza může způsobit vážné komplikace, zejména u lidí se sníženou imunitou, osob po transplantaci, novorozenců, starších lidí a těhotných žen. Jedinci bez oslabené obranyschopnosti se s ní hravě bez příznaků vypořádají. Pokud infekce ale propukne, může postihnout mozek, míchu a krevní oběh. V Česku se naštěstí jedná o vzácné onemocnění, kterým dle dostupných dat trpí jen nižší desítky jedinců ročně.
Listeria monocytogenes se může přenášet různými způsoby. Nejčastějším zdrojem nákazy je konzumace kontaminovaných nápojů a potravin. Novorozenci se často nakazí přenosem od infikované matky. Průnik do organizmu je také možný porušeným kožním krytem (vzácná kožní forma listeriózy u lidí obstarávajících hospodářské zvířectvo), spojivkami, či dýchacími cestami. Specifickou vlastností listerií, což má zásadní vliv na alimentární přenos, je schopnost množit se při nízkých teplotách i pod 0 °C, stejně tak jako při teplotě kolem 50 °C. Mohou tedy růst a hromadit se také v kontaminovaných potravinách uložených v chladničce. Optimální teplota pro listerie je kolem 25 °C.
Rizikové potraviny s potenciálním výskytem listerie zahrnují především syrové (nepasterované) mléčné výrobky, tepelně neupravené masné výrobky, uzeniny, polotovarové potraviny kontaminované během zpracování (párky, paštiky, pomazánky) a výrobky z tepelně neupravených ryb, například japonské sushi nebo uzený losos. Měkké sýry, jako je feta, brie, camembert a modrý sýr, jsou také často spojovány s výskytem listeriózy. Kontaminována může být rovněž zelenina a ovoce, zejména pokud nebyli řádně omyté před konzumací.
Průběh bývá většinou asymptomatický, maximálně jako chřipkovité onemocnění. Pokud zdravý jedinec požije větší množství bakterií, může se onemocnění projevit jako lehká gastroenteritida. Jako typické příznaky jsou uváděny horečka, bolesti svalů, nauzea, průjem. Někdy může mít onemocnění projevy oroglandulární s postižením lymfatických uzlin, podobně jako u infekční mononukleózy. U oslabených jedinců (nad 60 let, HIV-pozitivní, chronické renální a hepatální onemocnění, malignity, po transplantacích, léčba kortikoidy a imunosupresivy) může dojít k sepsi, někdy s postižením centrálního nervového systému (meningitida, encefalitida), která se projevuje bolestí hlavy, meningeálními příznaky, horečkou, poruchou vědomí, eventuelně s křečemi.
Příznaky většinou nastupují do týdne od požití kontaminované potravy a spontánně odeznívají. Inkubační doba mezi nakažením a příznaky je ale variabilní, někdy do týdne, někdy se diagnostikuje až s odstupem 3 měsíců. Což velice značně stěžuje identifikovaní kontaminované potraviny.
Zvláštním komplikacím jsou vystaveny těhotné ženy. I kdyby zažívaly jen mírnější příznaky podobné chřipce, infekce může vést k potratu, předčasnému porodu nebo vážnému onemocnění novorozence.
Na bakterie Listeria a komplikace, které přináší neexistuje očkování. Včasná diagnóza je spíše výjimkou než pravidlem (dlouhá inkubační doba) a na možné ohnisko nákazy upozorní nejprve až zvýšený výskyt závažných infekcí připomínajících listeriózu (hromadné otravy v restauracích, fast foodech).
Prevence listeriózy spočívá hlavně v bezpečném zacházení s potravinami. Mezi všeobecná doporučení patří:
„Po listerióze jako příčině onemocnění se běžně
nepátrá, pokud není pozitivní epidemiologická situace v dané oblasti či
se jedná o závažný zdravotní stav. V ČR se po mnoho let stabilně
vyskytovalo do 20 případů listeriózy ročně, ovšem v roce 2006 tento
počet náhle vzrostl na 78 včetně 14 smrtelných případů z řad
seniorů a novorozených dětí.
Vysoký výskyt listeriózy v ČR pokračoval i v roce 2007, kdy bylo
hlášeno celkem 54 případů a 8 úmrtí. Přibližně třetina všech
pacientů udávala konzumaci měkkého zrajícího sýru. V roce 2022 byla
listerióza pátou nejčastěji hlášenou zoonózou (infekce přenosné mezi
žvířaty a lidmi) v EU s 2738 případy. Prevencí onemocnění je
dostatečná tepelná úprava potravin. Potraviny uvedené jako rizikové by
predisponované osoby neměly konzumovat.“
Základním vyšetřením je přímý průkaz listerií kultivací z krve, sputa, mekonia (první stolice novorozence), plodové vody, mozkomíšního moku. Kultivace trvá poměrně dlouho. Ve stejném materiálu lze prokázat přítomnost Listeria pomocí PCR metody.
Závisí od závažnosti příznaků, většina se obejde bez terapie. Závažnější stavy ale vyžadují antibiotickou terapii nebo dokonce hospitalizaci. Typ antibiotik a délka léčby závisí na závažnosti infekce a konkrétním klinickém obrazu pacienta. Je důležité co nejdříve vyhledat lékařskou pomoc, pokud máte podezření na listeriózu, zejména pokud patříte do některé z rizikových skupin.
Listerióza je bakteriální infekce způsobená konzumací potravin kontaminovaných bakterií Listeria monocytogenes. Zatímco mnoho lidí může být vystaveno bakterii a přesto zůstat bez příznaků, určité skupiny, zejména těhotné ženy, starší lidé a osoby se sníženou imunitou, jsou náchylnější k vážným komplikacím. Prevence je klíčová a spočívá hlavně v bezpečném zacházení s potravinami a vyhýbání se rizikovým potravinám. Přestože se jedná o poměrně vzácnou infekci, její potenciálně vážné komplikace zdůrazňují důležitost veřejného uvědomění a informovanosti o této nemoci.
Tento článek je pouze informační a neslouží jako náhrada konzultace
s lékařem. V případě podezření na jakékoliv zdravotní problémy se
obraťte na profesionální pomoc u lékaře.
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/listeriosis
https://www.ecdc.europa.eu/en/listeriosis
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/listeria-infection/symptoms-causes/syc-20355269
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17721-listeriosis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534838/
https://www.msdmanuals.com/home/infections/bacterial-infections-gram-positive-bacteria/listeriosis
https://www.healthdirect.gov.au/listeria-and-listeriosis
https://www.medicalnewstoday.com/articles/180370
https://www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/what-is-listeria
Již na gymnáziu jsem měla v oblibě biologické a chemické předměty, takže rozhodnutí pro farmaceutický obor bylo jednoduché. Po absolvování Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy jsem zapadla mezi řady lékárnic a lékárníků s odhodláním pomáhat lidem. Práce lékárnice je každodenním motorem pro hledání nových informací, sledování vývoje zdravotnického odvětví. Ve volném čase se ráda věnuji muzice a aktivně relaxuji v přírodě.
Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.