Lecitin nebo fosfatidylcholin patří mezi fosfolipidy, což jsou látky rozpustné v tucích. V potravinách je používán jako emulgátor, protože zabraňuje oddělení tuků a vody. Je součástí buněčných membrán, pomáhá při přenosu nervových vzruchů, podporuje trávení tuků, svou funkci zastává i v mozku, při podpoře imunity apod. Z tohoto důvodu bývá zařazován i jako doplněk stravy.
Slovo lecitin sice zní tak nějak záhadně a odborně, ale nachází se v každém lidském těle a v následujících potravinách:
Průmyslová výroba lecitinu využívá výše zmíněné potraviny, nejčastěji sóju nebo slunečnicová semínka. Pomocí extrakce z olejů vzniká lecitin ve formě prášku či granulí, následně se použije do potravin, léčiv a doplňků stravy. Doporučená denní dávka je 3 × 1,2 g. Pro představu: 100 g sóji obsahuje přibližně 2 g lecitinu.
Lecitin reguluje propustnost buněčných membrán, aby se některé větší molekuly nedostaly na druhou stranu, kam nepatří. Jeho funkcí v nervové soustavě je hlavně zvýšit dostupnost acetylcholinu, který jednoduše řečeno přenáší nervové vzruchy a tím lépe přemýšlíte, soustředíte se a rychleji vám rostou svaly. Lecitin také snižuje hladinu toho “zlého” LDL cholesterolu a některé studie dokonce potvrdily pozitivní výsledky při odstraňování mastných usazenin z cév. Tím však výčet jeho zázračných schopností nekončí. Přibližně 70 % fosfolipidů ve střevní sliznici tvoří lecitin, který brání proniknutí nežádoucích bakterií. U pacientů s ulcerózní kolitidou, syndromem dráždivého tračníku (IBS) nebo Crohnovou chorobou je množství těchto fosfolipidů výrazně sníženo, tudíž zde vyvstává možnost suplementace lecitinu. Další využití nalezl lecitin u kojících žen, kde zabraňuje ucpávání mléčných kanálků pomocí emulgace mateřského mléka.
„Lecitin je přírodní emulgátor a stabilizátor, který se běžně používá v potravinářském průmyslu ke zlepšení konzistence, textury a trvanlivosti různých potravin. Získává se z rostlinných zdrojů, jako jsou sójové boby, slunečnicová semena nebo vejce, a je nezbytný pro výrobu mnoha produktů, včetně pečiva, čokolády, margarínu a majonézy. Díky svým emulgačním vlastnostem je lecitin také klíčovou složkou při výrobě zmrzliny, kde pomáhá dosáhnout hladké a krémové textury. Kromě jeho technologického významu je lecitin považován za relativně zdravou složku, protože obsahuje fosfolipidy, které jsou důležité pro funkci buněčných membrán v lidském těle.“
Lecitin se pro jeho vlastnosti podporující kognitivní funkce a normální funkci nervové soustavy využívá při léčbě Alzheimerovy choroby a demence. Pozitivní vliv má i u ulcerózní kolitidy, onemocnění žlučníku a jater, obzvláště u osob s výživou podávanou skrz infuze. U dalších onemocnění jsou třeba nové relevantní studie potvrzující účinnost lecitinu při jejich léčbě.
V podobě doplňku stravy je vhodný jak pro sportovce, kteří ocení rychlejší regeneraci a více energie při fyzické (nebo psychické) zátěži, tak pro všechny, kteří chtějí zlepšit svou koncentraci a podpořit myšlení.
Typické slovní spojení nacházející se na zadní straně potravinové etikety: emulgátor sójový lecitin. Teď už konečně víte, co to vlastně je. Nejedná se o nijak nebezpečnou složku, jak název vypovídá, pochází ze sóji (popř. slunečnice apod.). Pomáhá zachovat správnou konzistenci produktu, aby nedošlo k oddělení tuků a vody. V EU jeho použití není nijak omezené, v potravinách by se ho mělo vyskytovat takové množství, které zaručí kýžené výsledky.
Lecitin se nachází v různých lécích a potravinách, je volně dostupný, a proto se nemusíte bát, že by vám mohl nějak uškodit. Pokud nepřekročíte dávku 15 g za den, vaše tělo si z něj vezme jen to nejlepší. Z důvodu alergií na sóju je před konzumací lecitinu vhodná konzultace s alergologem. Přestože se při procesu výroby lecitinu zbavuje částí sóji, pořád platí přísloví dvakrát měř, jednou řež. Co se týká kontraindikací, tak nejsou žádné přesně definované, záleží tedy na individuálních případech.
S lecitinem přicházíte do styku každý den, ať už nevědomky v buněčných membránách nebo nervové soustavě, tak vědomě v potravinách, lécích a doplňcích stravy. Není to tedy tělu neznámá látka, dokonce vám pomáhá řešit mnoho nepříjemností, od problémů s koncentrací, vysokou hladinou LDL cholesterolu, až po zažívací potíže nebo únavu při fyzické či psychické zátěži. Podle vašich preferencí si vyberte mezi potravinami bohatými na lecitin nebo speciálními doplňky stravy.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Lecitin
https://www.gsklub.cz/gs-magazin/co-byste-meli-vedet-o-lecitinu/
https://www.healthline.com/health/lecithin-benefits
https://www.healthline.com/health/parenting/lecithin-breast-feeding
Vystudovala jsem obor Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze. Rozumím tomu, jakým způsobem výživa ovlivňuje lidské zdraví a také trávicím procesům v lidském těle. Jsem převážně odborníkem na výživu dětí, kde čerpám mnohdy z osobních zkušeností. Absolvovala jsem také semestry anatomie a fyziologie, ve kterých se i nadále vzdělávám. Během studií jsem strávila rok v Itálii, kde jsem se naučila obstojně italsky a také to, v čem pro nás může být inspirací středomořská kuchyně. Když zrovna nepíšu články, tak cestuju, hraju volejbal a studuju marketing.
Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.