Když se řekne koenzym Q10, automaticky si tento pojem spojíme s anti-aging péčí a redukcí vrásek. Pro naše tělo má ale rozsáhlejší význam. Koenzym Q10 je látka podobná vitamínům, je velice důležitý pro lidský organismus a nelze ho žádnou jinou látkou nahradit.
Když se řekne koenzym Q10, automaticky si tento pojem spojíme s anti-aging péčí a redukcí vrásek. Pro naše tělo má ale rozsáhlejší význam. Koenzym Q10 je látka podobná vitamínům, je velice důležitý pro lidský organismus a nelze ho žádnou jinou látkou nahradit.
Q10 je součástí celého organismu. Ten si ho částečně vytváří sám a částečně ho přijímáme potravou. Prostupuje všechny buňky a je životně důležitý pro mnoho procesů v lidském těle. Důležitou roli hraje zejména při tvorbě buněčné energie v mitochondriích využitelnou pro naše tělo. Tento proces můžeme přirovnat k vodní elektrárně, kde Q10 působí jako turbíny.
Proto se největší množství Q10 akumuluje v orgánech s nejvyššími nároky na energii: srdci, játrech, plicích a slinivce břišní.
Naše buňky potřebují koenzym nejen k přeměně energie z potravy, potřebný je také pro získávání energie pro správnou funkci a růst buněk. Slouží také jako antioxidant, chrání tkáně před poškozením a podporuje imunitní systém.
S postupem věku jeho schopnost produkce klesá (již před 30 rokem věku), až dochází zcela k jeho nedostatku. Vliv na sníženou produkci koenzymu Q10 má nejen věk, ale také stres, kouření, fyzická zátěž a léky. Proto se od dovršení 30 roku doporučuje dodávat Q10 formou doplňků stravy. Mezi jeho hlavní funkce patří:
Prvotním zdrojem je naše vlastní tvorba v buňkách, dalším zdrojem koenzymu je potrava.
Nejbohatší přírodní zdroje koenzymu:
Ačkoliv je koenzym zastoupen v mnoha potravinách, díky technologickým procesům zpracování je ho značné procento eliminováno (zničeno) ještě dříve, než se dostanou k nám na stůl. Jde zejména o procesy jako předčasné dozrávání ovoce a zeleniny, sterilizace potravin za vysokých teplot, dlouhodobé skladování v nízkých teplotách atd.
Koenzym navíc není součástí různých vitamínových směsí, kterými se obohacují třeba džusy a jiné potraviny, proto je jeho nedostatečný příjem o to znatelnější.
V evropských zemích se obvykle doporučuje jako ideální denní dávka 10 - 30 mg.
U lidí s malým až středním deficitem koenzymu v organismu trvá zpravidla déle než tři měsíce, než dojde k úplné normalizaci jeho hladiny.
Při nadměrném užívání koenzymu se jeho nadbytek projeví již během několika dnů. Hlavními příznaky jsou průjem, nevolnost či pálení žáhy. Jiné nežádoucí účinky nebyly prokázány ani při dlouhodobém užívání.
Na trhu s doplňky stravy je mnoho forem koenzymu Q10 a správný výběr může být klíčový pro jeho efektivitu. Zde jsou některé tipy, jak vybrat optimální formu koenzymu Q10:
Pamatujte, že při výběru koenzymu Q10 je důležité vzít v úvahu nejen jeho formu, ale také kvalitu a renomé výrobce. Konzultace s odborníkem vám může pomoci nalézt optimální doplněk stravy pro vaše individuální potřeby.
Produkty z kategorie Koenzym Q10 jsme pro vás seřadili od nejlépe hodnocených. Koenzym Q10 jsme pro vás také poskládali od nejkvalitnějších. Koenzym Q10 jsme pro vás seřadili od nejprodávanějších.