Kampylobakterióza je infekční průjmové onemocnění způsobené bakterií Campylobacter – nejčastěji C. jejuni a C. coli. V České republice se jedná o nejčastěji se vyskytující infekční onemocnění. Tato bakterie se nachází ve střevech některých zvířat, zejména drůbeže, a může se dostat do potravin, pokud během jejich zpracování nejsou dodržována hygienická pravidla.
Kampylobakteriózy mají často sezónní výskyt od května do srpna a častěji onemocní děti a oslabení jedinci. Hlavní příčiny přenosu infekce zahrnují:
Příznaky kampylobakteriózy se obvykle objevují 2 až 5 dní po vystavení se infikovanému zdroji. Hlavními příznaky jsou:
U většiny lidí jsou příznaky mírné a trvají několik dní až týdnů. U některých jedinců může však dojít k vážnějším komplikacím, zejména u osob s oslabeným imunitním systémem.
„Kampylobakterióza je infekční průjmové onemocnění. Většinou je průběh lehký, ve výjimečných případech je nutná hospitalizace především u malých dětí a u osob s oslabeným imunitním systémem. Pro předcházení tomuto onemocnění je nejdůležitější správná manipulace s potravinami a důkladná tepelná úprava masa.“
Diagnostika kampylobakteriózy zahrnuje lékařskou konzultaci a laboratorní testy. K potvrzení diagnózy se využívají testy stolice, kde se zkoumá přítomnost bakterií Campylobacter.
Ve většině případů kampylobakteriózy je léčba prováděna podpůrně, to zahrnuje udržení hydratace a dodržování klidového režimu. Dále je léčba symptomatická, kdy se pouze potlačují příznaky. Pokud jsou příznaky vážné nebo pokud infekce trvá déle, může lékař předepsat antibiotika.
Prevence kampylobakteriózy je založena na dodržování hygienických pravidel během manipulace s potravinami. Některá preventivní opatření zahrnují:
Kampylobakterióza je infekční onemocnění, které se šíří prostřednictvím kontaminovaných potravin a vody. Dodržování hygienických pravidel a správné tepelné úpravy potravin jsou klíčovými opatřeními k prevenci této nemoci. V případě podezření na kampylobakteriózu je důležité vyhledat lékařskou pomoc a dodržovat léčebné pokyny lékaře.
Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/campylobacter
https://www.svscr.cz/zivocisne-produkty/onemocneni-z-potravin/kampylobakterioza/
https://www2.ikem.cz/plm_lp/HVEZDALAJK.htm
https://szu.cz/wp-content/uploads/2023/02/ZC10_2022_Kampylobakteriozy.pdf
https://khsstc.cz/kampylobakterova-enteritida/
Vystudovala jsem obor Ochrany veřejného zdraví na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Témata zdraví a prevence jsou mi velmi blízká. V současnosti pracuji ve zdravotním ústavu na oddělení mikrobiologie vod, potravin a předmětů běžného užívání. S manželem máme masérský salón, kde se věnujeme nejen uvolňování svalů, ale i komplexní regeneraci těla a mysli. Ve svém volném čase ráda cestuji, chodím po horách nebo se věnuji józe.
Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.