Podle odhadů Světové zdravotnické organizace má podváhu (tedy BMI nižší než 18,5) přibližně pět procent světové populace. Mezi typické znaky, které signalizují vážný stav podváhy / podvýživy, se řadí:
Dlouhodobou chronickou podváhu může způsobit celá řada příčin nebo jejich kombinace. Při náhlém úbytku váhy ale výraznou změnu obvykle zapříčiňuje jeden z faktorů.
„Zdravé přibírání na váze je stejně komplikované jako hubnutí a nemělo by se k němu přistupovat pouze formou přejídání. Nezdravým přejídáním a konzumací vysokokalorických, tučných potravin si můžeme přivodit některé z civilizačních onemocnění, jako je diabetes mellitus II. typu nebo kardiovaskulární onemocnění. Základní pravidlo pro přibírání je přijmout více kalorií než jsme schopni spálit. Během přibírání je důležité dodržovat vyvážený jídelníček, dostatečný pohyb, popřípadě si lze pomoc doplňky stravy jako jsou proteiny nebo gainery.“
Věděli jste, že vitamin B a přibíraní má mezi sebou spojitost? Kromě jiných funkcí má vitamín B i tu, že po něm máme větší chuť k jídlu. Často si to ani neuvědomujeme, ale při nadměrném užívání vitaminu B má náš organismus potřebu přijímat více potravy. Naopak jeho nedostatek může chuť k jídlu omezovat.
Vitamíny ze skupiny B nalezneme v potravinách jako jsou obilné produkty, pivovarské kvasnice, játra, slunečnicové semínka, celer, paprika atd.
Tyto sacharidové doplňky slouží k nabírání hmotnosti a zvýšení kalorického příjmu. Obsahují také bílkoviny, díky kterým roste svalová hmota v těle. Gainery dodávají organismu dostatek energie a doplňují zásoby glykogenu do svalů. Na rozdíl od jednoduchých sacharidů, komplexní sacharidy zajistí energii po dlouhou dobu. V našem článku o budování svalové hmoty se dozvíte více.
Pivovarské kvasnice původně vznikaly jako vedlejší produkt při
výrobě piva. Avšak dnes se kvasinky Saccharomyces cerevisiae
pěstují ve speciálních roztocích, jejich chuť je tak příjemnější.
Vyrábí se v různých formách, a to v tabletách, prášku nebo i ve
vločkách. Jejich obsah je z 50 % tvořen bílkovinami a
mají vysokou nutriční hodnotu. Velkou oblibu mají jak u sportovců, tak
u vegetariánů i veganů. Tyto kvasnice jsou jedním z nejlepších
přírodních produktů k doplnění vitaminů B (včetně B12). Obsahují
také hořčík, vápník, železo, draslík, selen a také jsou zdrojem
esenciálních aminokyselin.
Přidejte kvasnice do jídla! Lžičku sypké směsi kvasnic
jednoduše nasypete na rizoto, zamícháte do pomazánky nebo přihodíte na
pánvičce do míchaných vajíček.
Jak již bylo zmíněno, spolu s tuky je potřebné nabírat i svalovou
hmotu. S vysokým obsahem tuků v těle si můžete přivodit zdravotní
problémy, jako jsou kardiovaskulární onemocnění nebo diabetes II. typu.
Proto je důležité stravovat se pravidelně a
zařadit do rozvrhu i sport.
Zaměřte se na kvalitní a nutričně bohaté potraviny. Myslete na to, že
kvalita je důležitější než kvantita a vybírejte si vydatné potraviny,
které vám dodají energii. Ideálně by denní strava měla obsahovat 50 %
sacharidů, 30 % tuků a 20 % bílkovin.
Je důležité, aby váš kalorický příjem byl vyšší než výdej. Tedy abyste v průběhu dne snědli více než stihnete spálit. Jestli během dne sníte 5–6 menší jídel nebo 3 pořádné porce je jen na vás, důležitá je kvalita potravin.
Vystudovala jsem obor Ochrany veřejného zdraví na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Témata zdraví a prevence jsou mi velmi blízká. V současnosti pracuji ve zdravotním ústavu na oddělení mikrobiologie vod, potravin a předmětů běžného užívání. S manželem máme masérský salón, kde se věnujeme nejen uvolňování svalů, ale i komplexní regeneraci těla a mysli. Ve svém volném čase ráda cestuji, chodím po horách nebo se věnuji józe.
Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.