Glukosamin je přírodní chemická sloučenina (tzv. aminocukr) přirozeně se vyskytující v našem těle. Také se nachází v některých živočišných a jiných tkáních, jako jsou např. lastury měkkýšů, zvířecí kosti a některé houby. V lidském těle má velmi důležitou roli - pomáhá udržovat zdraví chrupavky. Věkem postupně glukosamin v organismu ubývá, což vede k bolestivosti a horší pohyblivosti kloubů a až k rozpadu chrupavky a kloubu. Známé a využívány jsou dvě formy - glukosamin sulfát a glukosamin hydrochlorid. Sulfátová forma glukosaminu je však lépe vstřebatelná a více účinná.
Glukosamin je přírodní chemická sloučenina (tzv. aminocukr) přirozeně se vyskytující v našem těle. Také se nachází v některých živočišných a jiných tkáních, jako jsou např. lastury měkkýšů, zvířecí kosti a některé houby. V lidském těle má velmi důležitou roli - pomáhá udržovat zdraví chrupavky. Věkem postupně glukosamin v organismu ubývá, což vede k bolestivosti a horší pohyblivosti kloubů a až k rozpadu chrupavky a kloubu. Známé a využívány jsou dvě formy - glukosamin sulfát a glukosamin hydrochlorid. Sulfátová forma glukosaminu je však lépe vstřebatelná a více účinná.
Jedním z hlavních úkolů glukosaminu je podpora zdravého vývoje tkání mezi klouby. Kloubní chrupavka je druh tkáně, která pokrývá konce kostí tam, kde se setkávají a vytvářejí klouby. Tento druh tkáně, spolu s mazací tekutinou nazývanou synoviální tekutina, umožňuje kostem volný pohyb přes sebe, minimalizuje tření a umožňuje bezbolestný pohyb v kloubech. Glukosamin pomáhá vytvářet několik chemických sloučenin podílejících se na tvorbě kloubní chrupavky a synoviální tekutiny. Podle některých studií přijímání glukosaminu může ochraňovat kloubní tkáň tím, že zabrání rozkladu chrupavky. Využívá se i jako doplněk k léčbě osteoartritidy a revmatoidní artritidy. Při těchto onemocněních užívání doplňků stravy s obsahem glukosaminu snižuje bolestivost, zvyšuje pohyblivost kloubů a jeho protizánětlivý efekt pomáhá potlačit a zmírnit příznaky těchto onemocnění.
Glukosamin patří mezi látky, které se v potravinách vyskytují v minimálních množstvích, resp. téměř vůbec. Proto je pro zachování zdravých a bezbolestivých kloubů vhodné jej přijímat ve formě doplňků stravy. V těch se nachází glukosamin získaný většinou ze skořápek měkkýšů, jako jsou krabi a krevety, nebo synteticky. Při perorálním podání se glukosamin sulfát snadno vstřebává do systému a lze jej vystopovat až do chrupavky hned po čtyřech hodinách od konzumace.
Při užívání doplňků se vždy třeba řídit doporučením výrobce produktu, avšak podle výzkumů je vhodné užívat minimálně 900 mg glukosaminu denně. Také je vhodné ho užívat v kombinaci s jinými látkami pro kloubní výživu, hlavně s chondroitin sulfátem. Glukosamin také nemá žádné známé vedlejší ani nežádoucí účinky. Je však vhodné jej užívat s jídlem a rozdělit si dávku na vícekrát, aby se předešlo problémům s trávením a nadýmáním.
Zákazníci hodnotí nejlépe značky MedPharma. Nejlépe hodnoceným produktem je MedPharma Glukosamin+chondroitin+MSM 67 tablet.
Podívejte se na produkty z kategorie Glukosamin seřazené od těch nejlevnějších. Glukosamin jsme pro vás také poskládali od nejkvalitnějších. Glukosamin jsme pro vás seřadili od nejprodávanějších.