Dobrý den,
hlavním cílem při léčbě atopického ekzému je, abyste co nejrychleji zahojili zanícená místa a průběžně obnovovali přirozenou kožní bariéru. Toho dosáhnete neustálým promazáváním pokožky krémy určenými na atopický ekzém. Alergické projevy organismu utlumíte díky lékům, které vám předepíše lékař.
Jedná se o léčbu symptomatickou - to znamená, že je namířena proti projevům onemocnění, ne jejich příčině.
Vhodné jsou také olejové koupele. Vyvarujte se používání parfémů a obyčejných mýdel.
Pokud zjistíte, že by ekzém způsobila nějaká potravina, zahajte dietní opatření. Intolerance a alergie na laktózu jsou dvě různé metabolické poruchy. Zatímco intolerance laktózy je způsobena nedostatkem enzymu laktázy, který rozkládá mléčný cukr laktózu, u alergie se jedná o imunitní odezvu organismu na mléčné bílkoviny, nikoli laktózu. Intolerance laktózy by neměla mít vliv na stav atopického ekzému, alespoň ne přímý, protože nesnášenlivost laktózy nijak nesouvisí s imunitním systémem, zatímco atopický ekzém ano. Ale střeva podrážděná nestravitelnou laktózou mohou být citlivější vůči alergenům pronikajícím z potravy do těla. Můžete provést testovací dietu, která je založena na jednoduchém principu dočasného vyřazování alergenů ze stravy. Pokud se po dvou až třech týdnech stav zlepší, což se často stává, znamená to, že problémový alergen je pravděpodobně jeden z těch vyřazených.
Histaminová intolerance je stav, kdy tělo není schopno efektivně metabolizovat histamin, který je přirozeně přítomen v některých potravinách, tím dochází k jeho nahromadění v těle. Toto může vést k různým nepříjemným příznakům, které mohou zahrnovat kožní vyrážky, bolesti hlavy, zažívací potíže a mnoho dalších.
Potraviny, které jsou bohaté na histamin jsou například potraviny s vysokým obsahem octa, ovoce a zelenina jako je avokádo, špenát nebo rajčata, ořechy, čočka, cizrna, zrající sýry, jakékoli uzené ryby a veškeré zpracované potraviny (konzervační látky obsahují velké množství histaminu). I zde může být navržen eliminačně-expoziční test, to znamená, že pacient po určitou dobu dodržuje přísnou nízkohistaminovou dietu a poté záměrně otestuje některou z rizikových potravin. Přítomnost reakce svědčí pro diagnózu histaminové intolerance.
Histamin je jednak přítomen v potravinách, jednak je produkován v organismu (endogenní produkce). Za jeho odbourávání a udržování správné hladiny je zodpovědný enzym s názvem diaminoxidáza (DAO, dříve histamináza), který se tvoří trávicím traktu a ledvinách (výrazně též v placentě). Množství a působení tohoto enzymu jsou klíčové pro rozvoj histaminové intolerance. Je k dispozici i několik laboratorních vyšetření, kterými lze stanovit hladiny DAO v krvi, dále se stanovuje hladina methylhistaminu (metabolit histaminu) v moči. To vše doporučí alergolog.
Ohledně dlouhodobého podávání Ascorutinu se poraďte s vašim ošetřujícím lékařem, dermatologem, alergologem, s kterým řešíte i atopický ekzém. Ten zhodnotí závažnost atopického ekzému a navrhne odpovídající léčbu. Například, pokud máte atopický ekzém a svědění vás donutí se škrábat, můžete si způsobit modřinu, která se může zhoršit v důsledku vaší atopické dermatitidy. Vznik modřin bez příčiny může být také důsledkem nedostatku vitaminu C, kvůli kterému vznikají křečové žíly a špatně se hojí rány. Na vině mohou být ale i ostatní léky.
S přáním pěkného dne Martina Macfeldová
Dobrý den, mám tzv. alergii na slunce po opalování. Mývám po opalování "krupičku" a slité tělo jako po opaření vodou, hodně to svědí a bolí. Jaký je vhodný prostředek na opalování hlavně u moře? Děkuji za odpověď. S pozdravem,
Dobrý den dnes jeto týden kdy užívám fucidin krém. Ale stále mě svědí místo mazání. Co dělám špatně? Krém užívám jak mám třikrát denně. Rána mě svědí trochu je vyschlá ale myslím že krém nepomáhá jak má. Co.prpsim udělat děkuji za odpověď
zobrazit odpověďOdborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.