Co jíst a co nejíst v těhotenství

Během těhotenství se doporučuje jíst vyváženou a pestrou stravu, která obsahuje dostatečné množství vitamínů. Ideální je do jídelníčku zařadit více ovoce a zeleniny, dále pak potraviny bohaté na živočišné a rostlinné tuky.

Během těhotenství se doporučuje jíst vyváženou a pestrou stravu, která obsahuje dostatečné množství vitamínů. Ideální je do jídelníčku zařadit více ovoce a zeleniny, dále pak potraviny bohaté na živočišné a rostlinné tuky.

Optimální výživa může pomoci budoucí mamince splnit zvýšené fyzické nároky v těhotenství a pomoci vývoji plodu. Některá jídla a nápoje, jako je alkohol a zrající sýry, však mohou mít špatný vliv na zdraví těhotné ženy a případné zdraví jejího dítěte. V tomto článku popíšeme, co jíst v těhotenství, a čemu se naopak vyhnout.

Co zařadit v těhotenství do jídelníčku?

  • Ovoce a zeleninu – ideální denní příjem je 2,5 šálku zeleniny a 2 šálky ovoce.
  • Komplexní sacharidy – jsou obsaženy v některé zelenině a luštěninách (sladké brambory, máslová dýně, pohanka a luštěniny). Pokud je to možné, volte raději tyto než rafinované sacharidy. Vyvážené jídelníček by měl obsahovat také nejlépe celozrnné pečivo, rýži a těstoviny.
  • Tuky – příjem omega-3 polynenasycených mastných kyselin je během těhotenství zásadní. Proto se doporučuje konzumace tučných ryb (losos, sleď a pstruh), lněných a slunečnicových semínek a vlašských ořechů.
  • Bílkoviny – zaměřte se jak na živočišné, tak rostlinné bílkoviny v rámci vyvážené stravy.
  • Vlákninu – celozrnné potraviny, jako je oves, hnědá rýže, fazole a čočka, ovoce a zelenina, jsou bohaté na vlákninu. Tyto potraviny přispívají k celkovému zdraví střev. Strava s vysokým obsahem vlákniny může také snížit riziko rozvoje komplikací spojených s těhotenstvím, jako jsou hemoroidy a zácpa

Železo a těhotenství

Železo tvoří významnou část hemoglobinu. Hemoglobin je krevní barvivo přenášející kyslík a zároveň hlavní protein v červených krvinkách. Během těhotenství se množství krve v těle zvýší téměř o 50 %. K vytvoření dodatečného hemoglobinu v krvi tak tělo potřebuje více železa.

Bohatým zdrojem železa jsou následující potraviny:

  • Libové maso
  • Drůbež
  • Losos
  • Játra
  • Luštěniny
  • Tmavě zelená zelenina
  • Ovoce (meruňky, švestky, rozinky)
  • Sója

Doplňky se železem

Jaké brát vitamíny?


Během těhotenství a kojení potřebuje žena více vitamínů rozpustných ve vodě a v tucích. Patří sem mimo jiné folát (kyselina listová), cholin a vitamíny B12, A a D. Lékaři doporučují užívat vitamínové doplňky před, během a po těhotenství, aby si tělo udrželo zdravou hladinu vitamínů a minerálních látek.

Pilulka odborník Ing. Kateřina Jakešová říká:

„Kyselina listová má zásadní význam pro prevenci vzniku vrozených vad nervové trubice a hraje klíčovou roli v procesu buněčného dělení a je nezbytná pro růst a vývoj plodu. Dostatečný příjem folátu podporuje zdraví placenty a může pomoci předcházet některým komplikacím spojeným s těhotenstvím. 

 

Z těchto důvodů se ženám plánujícím těhotenství často doporučuje začít užívat doplňky kyseliny listové už několik měsíců před početím a pokračovat v jejím užívání alespoň do konce prvního trimestru těhotenství. Doporučená denní dávka pro těhotné ženy je obvykle 400 až 800 mikrogramů, ale v některých případech může být potřeba vyšší dávka.“

 

Jakým potravinám se v těhotenství vyhnout?

  • Mořské plody obsahující rtuť – vyhněte nebo omezte příjem na absolutní minimum u žraloků a mečounů.
  • Tepelně neupravené nebo částečně tepelně upravené maso.
  • Tepelně neupravení měkkýši – kvůli riziku bakteriální nebo virové kontaminace, která může způsobit otravu jídlem.
  • Syrová vejce – vyhněte se těmto a všem potravinám, které je obsahují.
  • Měkký, plísňový zrající sýr – sýry jako brie a hermelín představují riziko kontaminace listerií. Listeria je skupina bakterií, které mohou způsobit infekce u těhotných žen a jejich dětí.

Co nejíst v těhotenství

Co nejíst v těhotenství syrová vejce

Syrová vejce

Co nejíst v těhotenství syrové a částečně tepelně upravené maso

Syrové a částečně tepelně upravené maso

Co nejíst v těhotenství měkký, plísňový zrající sýr

Měkký, plísňový zrající sýr

Vitamíny pro těhotné

Kyselina listová

tehotenstvi

Autor článku

Klára Hausteinová

Psaní pro mě není jen koníček, ale hlavně způsob, jak přinést informace všem, kteří hledají inspiraci a rady – převážně pak v oblasti zdraví a mateřství. Když zrovna netvořím, najdete mě na cestách, ponořenou do fantasy knihy, nebo na výletě v přírodě.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.