Vitamín A: účinky a význam pro tělo

Vitamin A je důležitý vitamín, který podporuje imunitní systém, zrak, reprodukční zdraví a růst plodu. Přestože je pro člověka nezbytný, při užívání nadměrného množství může být škodlivý.

Úvod

Definice vitamínu A

Vitamin A je obecný termín pro skupinu sloučenin rozpustných v tucích, které se nacházejí v živočišných i rostlinných potravinách. Ve stravě se nacházejí dvě formy. Předformovaný vitamín A retinol a retinyl ester se vyskytují výhradně v živočišných produktech, jako jsou mléčné výrobky, játra a ryby, zatímco provitamin A je v rostlinných potravinách, jako je ovoce, zelenina a oleje. Pro využití obou forem vitaminu A je tělo musí přeměnit na retinol a kyselinu retinovou. Jelikož je vitamín A rozpustný v tucích, ukládá se v tělesné tkáni pro pozdější použití. Většina vitaminu A je uložena v játrech ve formě retinyl esterů.

 


Důležitost vitamínu A pro lidské zdraví

Vitamin A prospívá zdraví mnoha způsoby. Tato živina podporuje buněčný růst, imunitní systém a vývoj plodu. Pravděpodobně nejznámější funkcí vitamínu A je podpora zraku. Retinol podporuje barevné vidění a vidění v šeru a pomáhá chránit a udržovat rohovku a spojivku.

pilulka

Prohlédněte si naši nabídku

pilulka

Funkce vitamínu A v těle

Vitamín A hraje klíčovou roli v rozvoji a podpoře zraku, udržuje správné fungování imunitního systému a pomáhá buňkám a tkáním růst a rozvíjet se. Je také obzvláště důležitý pro reprodukci, protože pomáhá přirozenému růstu a vývoji embrya. Vitamín A působí jako antioxidant, který chrání buňky před poškozením volnými radikály a přispívá k prevenci chronických onemocnění a stárnutí.

pilulka

Zdroje vitamínu A

Mezi potraviny bohaté na vitamín A patří: 

 

  • mléčné výrobky (sýr, mléko, jogurt)
  • vejce 
  • mastné ryby
  • obohacené nízkotučné pomazánky
  • játra a produkty z jater, jako je játrová paštika, která je obzvláště bohatý zdroj vitamínu A (těhotné ženy by se měly vyhnout konzumaci jater nebo produktů z jater)

Vitamín A lze také získat zahrnutím beta-karotenu do stravy, jelikož ho tělo dokáže přeměnit na retinol. Hlavními zdroji beta-karotenu jsou:

  • žlutá, červená a zelená (listová) zelenina, jako je špenát, mrkev, dýně, batáty a červená paprika
  • žluté ovoce, jako je mango, papaja a meruňky

Suplementace vitamínem A

Suplementace vitamínem A je vhodná v případech nedostatečného příjmu vitamínu z potravin. Nicméně, nadbytek vitamínu A může být toxický a může způsobit vážné zdravotní problémy. Je proto nutné dodržovat doporučené dávkování. 

 

Kdy je vhodná suplementace vitamínem A?

jedna

Nízký příjem vitamínu A z potravin

jako je mléko, vejce, listová zelenina, játra.

dve

Zvýšená potřeba

Například v těhotenství, nebo pokud člověk trpí zdravotními problémy, které ovlivňují vstřebávání tohoto vitamínu.

tri

Onemocnění očí

Například degenerace sítnice může mít spojitost s nedostatkem vitamínu A.

ctyri

Problémy s trávením

Osoby s poruchami trávení, které omezují vstřebávání tuků, mohou mít potíže se vstřebáváním vitamínu A.

Vitamín A je dostupný v několika formách, včetně retinolu (aktivní forma vitamínu A) a beta-karotenu (provitamin A). Některé vitamíny a minerály na sebe navazují a mohou ovlivňovat absorpci, proto v případě kombinace s jinými vitamíny nebo minerály, je nutné dodržovat správné poměry. Suplementace vitamínem A by měla být provedena v souladu s doporučenými dávkami a po konzultaci s lékařem.

Biologická dostupnost vitamínu A

Biologická dostupnost vitamínu A odráží množství vitamínu, které je absorbováno po konzumaci potravin či doplňků stravy. Existují dvě hlavní formy vitamínu A, které jsou biologicky aktivní, a to je Retinol a Beta-karoten. 

Retinol je aktivní forma vitamínu A, kterou obsahují potraviny živočišného původu, jako jsou játra, mléčné výrobky a rybí olej. Biologická dostupnost retinolu je obvykle vysoká, protože se snadno absorbuje v tenkém střevě. 

Beta-karoten je provitamin A, který obsahují potraviny rostlinného původu. Biologická dostupnost beta-karotenu může být nižší než u retinolu, jelikož musí být v těle přeměněn na aktivní formu vitamínu A. Tato konverze je ovlivněna faktory, jako je například genetika či strava.

pilulka

Důsledky nedostatku vitamínu A

Nedostatek vitamínu A může vést k mnoha komplikacím, například k:

had

Očním problémům

Vitamin A je klíčovým faktorem mnoha funkcí očí. V důsledku nedostatku tohoto vitamínu může dojít ke ztrátě zraku a slepotě.

Kožním problémům

Nedostatek vitamínu A může způsobit suchou, šupinatou a/nebo svědící kůži.

had
had

Neplodnost

Vitamin A hraje důležitou roli v reprodukčním systému. Nedostatek vitaminu A může vést k potížím s otěhotněním a neplodností.

Problémy s růstem

U dětí může nedostatek vitamínu A způsobit opožděný růst a vývoj.

had
had

Infekce dýchacích cest

Nedostatek vitaminu A může způsobit problémy s imunitním systémem, což může vést k infekcím hrudníku a krku.

pilulka

Přebytek vitamínu A a jeho vedlejší účinky

Přebytek vitaminu A může mít škodlivé účinky. Užívání nadměrných denních dávek po dobu několika měsíců může způsobit toxicitu. 

U většiny lidí se přebytek vitamínu A projeví bolestí hlavy a vyrážkou. Dlouhodobý přebytek vitaminu A může způsobit hrubé vlasy, částečnou ztrátu vlasů (včetně obočí), popraskané rty a suchou, drsnou pokožku. Chronická konzumace velkých dávek vitamínu A může způsobit poškození jater. Může také způsobit vrozené vady u plodu. 

Pozdější příznaky zahrnují silné bolesti hlavy a celkovou slabost. Zejména u starších lidí může dojít snadno ke zlomeninám. Bolest kostí a kloubů je běžná hlavně u dětí. Děti mohou pociťovat svědění kůže, mohou ztratit chuť k jídlu a může dojít k poruchám růstu. Játra a slezina se mohou zvětšit. 

Příjem velkého množství vitaminu A najednou, může během několika hodin způsobit ospalost, podrážděnost, bolest hlavy, nevolnost a zvracení, někdy odlupování kůže. Tlak uvnitř lebky se zvyšuje a může se projevit nevolnost až zvracení. V nejzávažnějších případech může dojít ke kómatu a smrti.

pilulka

Závěr

Vitamín A je klíčovou živinou nezbytnou pro udržení celkového zdraví a řady důležitých funkcí v lidském těle. Vitamín A podporuje funkci zraku, imunitní systém, růst a vývoj a reprodukční systém. Má antioxidační vlastnosti a je důležitý pro vývoj plodu. 

 

Vzhledem k prospěšným funkcím vitamínu A je důležité zajistit dostatečný příjem tohoto vitamínu prostřednictvím rozmanité stravy. Přirozené zdroje vitamínu A zahrnují například játra, rybí olej, mléčné výrobky, vejce, mrkev, batáty či tmavě zelená listová zelenina. V některých případech je vhodné zařadit i doplňky stravy, vždy však pod dohledem zdravotního odborníka, aby nedošlo k přebytku vitamínu A.

Tento článek je pouze informační a neslouží jako náhrada konzultace s lékařem. V případě podezření na jakékoliv zdravotní problémy (své, či u svých dětí) se obraťte na profesionální pomoc u lékaře.

pilulka

Zdroje

https://www.he­althline.com/nu­trition/vitamin-a#what-it-is

https://www.nhs­.uk/condition­s/vitamins-and-minerals/vitamin-a/

https://www.e­ufic.org/en/vi­tamins-and-minerals/arti­cle/vitamin-a-foods-functions-how-much-do-you-need-and-more

https://my.cle­velandclinic.or­g/health/dise­ases/23107-vitamin-a-deficiency

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC3936­685/

Autor článku

Romana Babišová

Zdravý životní styl je pro mě důležitý, proto svůj volný čas ráda trávím ve fitku a sportem obecně či procházkami, a to nejlépe se psy. Kromě vytváření obsahu pro Pilulku také pracuji jako Event Manager pro společnost, která organizuje jógu se štěňaty. Posledních pár letech žiji střídavě v UK a ČR, přičemž součástí mého pobytu v zahraničí bylo i magisterské studium na univerzitě v Londýně v oboru Corporate and Marketing Communications. V neposlední řadě jsem velmi společenská osoba, tudíž se ráda obklopuji rodinou a blízkými přáteli.

Všechny články od autora