V potravinách slouží ke zvýraznění aroma, zvlhčování, jako náhradní sladidlo, stabilizátor či zahušťovadlo. Vypadá velmi podobně jako cukr, je asi až o 60-80 % sladší než sacharóza, avšak neobsahuje žádné kalorie. Disponuje řadou pozitivních vlastností - nízký glykemický index, nízký obsah kalorií, nízký projímavý účinek. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi a nemá vliv ani na hladinu inzulínu.
Erythrit vzniká fermentací rostlinného cukru - cukr se smíchá s vodou, a pak se přírodně kvasí do eryhritolu. Pak se přefiltruje, nechá se krystalizovat, a pak se suší. Hotový výrobek vypadá jako cukr, má i stejnou váhu a objem, avšak má pouze 65-70% sladivosti cukru. 90% eryhritu se vstřebává přímo v tenkém střevě a do 24 hodin se vyloučí. Erythrit nemetabolizuje s ústními bakteriemi, což znamená, že nepřispívá ke vzniku zubního kazu.
Erythritol byl schválen pro použití jako náhrada cukru v Japonsku v roce 1990. Ve Spojených státech, je klasifikován a obecně považován za bezpečný (GRAS) od roku 1997. V Austrálii a na Novém Zélandě byl schválen v roce 1999.
Čím se sladidlo Erythrit liší?
- Je fermentovaný - vyrábí se fermentací přírodního cukru z kukuřice
- Je tepelně stabilní - až do 160 °C
- Je bezkalorický - zatímco většina podobných sladidel je nízkokalorických, eryhtritol neobsahuje žádné kalorie
- Není glykemický - nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Erythritol je proto vhodný pro lidi s cukrovkou.
- Je to nejjednodušší stravitelný cukerný alkohol - více než 90% eryhritolu se absorbuje v tenkém střevě, takže do tlustého střeva se dostane jen minimální množství. U jiných cukrových alkoholů je to naopak, a proto jejich uživatelům často způsobují průjmy a další podobné příznaky.
- Není karcinogenní - studie prokázaly, že nemá karcinogenní vlastnosti.
- Je to antioxidant - eryhtritol pomáhá v boji proti volným radikálům, které jsou zodpovědné za proces stárnutí. Je dokonce účinnější než jiné cukerné alkoholy, protože se snadno absorbuje a není metabolizován.
Erythrit a jeho výhody
- Neobsahuje kalorie
- Nemá vliv na hladinu cukru v krvi
- Nemá vliv na hladinu inzulínu
- Má nulový glykemický index
- Je tepelně stabilní
- Je přátelský k zubům, nezpůsobuje zubní kazy
- Je bezlepkový a bezlaktózový
- Má sladkou chuť
Kde ho využijete?
Používá se do náplní do pečiva, cukrovinek, žvýkaček, mléčných nápojů, bonbónů, mražených dezertů, pudinků, nízkokalorických nápojů a dalších potravin. Erithrytol je ideální ochucovadlo do káv, čajů, limonád, do omáček a dresinků, stolních sladidel. Samozřejmě, poslouží vám i při vaření a pečení.
Dávkování
Používejte jako alternativu cukru, ve stejných dávkách jako cukr. V poměru 1:1.
Tabulka nutričních hodnot
Nutriční hodnoty | v 100 g |
---|---|
Energetická hodnota | 0 kJ / 0 kcal |
Bílkoviny | 0 g |
Tuky | 0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 100 g |
z toho cukry | 0 g |
z toho alkoholové cukry | 100 g |
Sodík | 0 g |
Upozornění
Výrobek není náhradou pestré a vyvážené stravy. Skladujte při teplotě do 25°C. Chraňte před mrazem a přímým slunečním zářením. Nevhodné pro děti, těhotné a kojící ženy. Skladujte mimo dosah dětí. Výrobce neručí za škody vzniklé nevhodným použitím nebo skladováním. Nepřekračujte doporučenou denní dávku.
Alergenové upozornění: Může obsahovat stopy mléka, sóji, vajec a ořechů.
Složení
Erythrit 100%.
Zkuste také ostatní výrobky značky GymBeam, které naleznete v kategoriích Sport, Akce a slevy a Gainery a sacharidy. Produkt je nyní ve slevě 8 %. Pokud si nejste jistí volbou tohoto produktu, zkuste se ještě podívat do kategorie Gainery a sacharidy.
EAN | 8588006485806 |
Značka | GymBeam |
Cesta podání | Perorálně - polyká se |
Originální název | GymBeam Erythrit 1000 g unflavored |
Dodavatel na trh | Gymbeam |
Země původu | Německo |